Løn under ferie
Normalt optjenes der feriegodtgørelse til ferien i det forudgående kalenderår, men lærlinge har ret til fuld løn under ferien efter særlige regler.
I det første læreår er retten til løn under ferie afhængig af, hvornår du har indgået din uddannelsesaftale og om du har optjent feriegodtgørelse fra et tidligere job.
Er din uddannelsesaftale indgået før den 1. juli har du allerede første år ret til 5 ugers ferie med fuld løn, fratrukket det antal dage du selv har optjent ferie til.
Har du ikke optjent en feriegodtgørelse der svarer til din lærlingeløn skal virksomheden supplere godtgørelsen op. Virksomheden må ikke modregne i din løn under ferie, hvis du har optjent et større beløb end din lærlingeløn.
Er din uddannelsesaftale indgået efter den 1. juli har du ret til 5 ugers ferie uden løn. Virksomheden skal dog betale dig løn, i op til 5 dage, hvis der holdes kollektivt lukket mellem jul og nytår. Retten til løn under ferielukning kan modregnes den feriegodtgørelse du evt. har optjent ved andet arbejde året før.
I det efterfølgende ferieår har du, udover din løn under ferien, ret til et ferietillæg på 1 % af din ferieberettigede løn i det forudgående kalenderår.
Ferietillægget udbetales enten med den sidste lønudbetaling i maj eller i forbindelse med din hovedferie – de tre ugers sammenhængende sommerferie.
Lærlingens samlede ferieløn må dog aldrig være mindre end 12 ½ % af den ferieberettigede løn i det forudgående kalenderår. Normalt er du steget i løn fra f.eks.
lønperiode 2 til lønperiode 3 og lønnen vil typisk være blevet satsreguleret den 1. marts og højere end den beregnede feriegodtgørelse.
Men har du fået flere akkordoverskud eller haft meget overarbejde, kan du være berettiget til en bedre økonomisk dækning under ferie end din lærlingeløn.
Du kan altid hente råd og vejledning
i din fagforening.